Ümber poole Euroopa reisinud õpetaja Kai Kitsing ⟩ «Mis loodusteadlane ma olen, kui ma ei ole ilma näinud»

Karmen Grünbaum, I SO

Ilmselt märkasid paljud, et sellel aastal on liitunud meie kooliperega uus loodusainete õpetaja Kai Kitsing. Et saada õpetaja Kitsingu kohta rohkem teada, kohtusime ühel esmaspäevasel päeval ning ta vastas meeleldi minu elulistele küsimustele.

Kui peaksite end ühe sõnaga kirjeldama, mis sõna see oleks? Miks selline valik?

Terav. Olen enda väljaütlemistes terav ja otsekohene. Konstruktiivne oma meelest. Selline terav ei pruugi alati kõigile meeldida.

Kas on mõni hobi või huvi, millega Teile meeldib väljaspool kooli tegeleda?

Ma ujun, senikaua kuni loodus lubab. Püüan peale tööd ujumas käia. Talvel suusatamine ja uisutamine.

Millal tekkis tahe saada õpetajaks? Kust tuli selline idee? Kas Teil oli teisi mõtteid kelleks saada?

Peale kooli ei tahtnud ma päris kindlasti õpetajaks saada. Koolipõlves juba olin selline õigluse eest seisja ja mitte kõige mugavam õpetajatele, kuigi tubli viieline küll. Läksin ülikooli ja tegin neljanda kursuse ajal otsuse saada õpetajaks. Olen elus päris palju asju teinud, mitte ainult õpetaja olnud. Peale ülikooli läksin maad avastama, reisin aasta otsa: mis loodusteadlane ma olen, kui ma ei ole ilma näinud. Reisisin meritsi ümber poole Euroopa, Aafrika, Gröönimaa, Islandi. 

Mis teeb Teie meelest päevast hea päeva?

Kui ma saan südamest naerda. Iga päev on väärtus, kingitus. Lisaks kui ma näen, et ka keegi teine rõõmustab – õpetajana sa tihtipeale teedki oma viis või kuus tundi Ita Everit, kui näed, et kellelgi on sellest kasu.

Kui kuulete sõna loodus, mis Teil sellega seostub?

Minu jaoks on see looduse stiihia: torm, mere ääres olemine, metsas jalutamine. Need on minu jaoks looduse loomulikud osad. Kasvõi aias jalutamine. See on nii loomulik minu jaoks.

Mis või kes teevad Teid kõige rõõmsamaks?

Elu iseenesest. Oma pere, rõõm väikeste asjade üle, töö, vihm, päike, aastaajad.

Mis motiveerib Teid rasketel päevadel?

See teadmine, kui täna on pilvine, kasvõi vaimselt, siis see on mööduv, see kõik läheb mööda. Elus on tõusud ja mõõnad. Kui läheb kehvasti, siis ühel hetkel saab suhtumist muuta.

Milline loodusaine Teid kõnetab kõige rohkem? Mis selle juures nii erilist on?

Olen geograaf, kuid lisana õppisin juurde keemiat ja bioloogiat. Mida vanemaks ma saan, seda rohkem hakkab mulle keemia meeldima. Geograafia on mulle meeldinud alates 7. klassist, kui käisime matkal. Vanusega olen nüüd pigem turist, mitte matkaja.

Kes on Teid enim inspireerinud?

Ma olen ikka vaadanud neid alpiniste, kuidas nad vallutavad mägesid – see on tohutu enesevõitmine. Mul ei ole nimelist inimest, kes mind inspireerinud oleks või kelle moodi ma oleksin tahtnud olla.

Kui Te oleksite loom, mis loom Te oleksite?

Koer, sest koer on selline truu kaaslane. Ma ise kipun ka olema truu sõber, aga alati ei ole seda vastaspooled.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga